Саламанка - Исторически център на знанието




- Известна като Хелмантика от римско време, Саламанка е един от най-бързо развиващите в демографско отношение градове на Испания.
- Мощен университетски център за времето си с единствен съперник в границите на Испания - Алкала де Енарес. През ХVI в. през аудиториите му са преминавали годишно около 10 000 испански и чуждестранни студенти, за да слушат лекциите на такива фигури като създателят на първата испанска граматика Небриха, драматургът Хуан дел Енсина, теолозите Витория (основател на международното право), Суарес, Де Сото и монахът Луис де Леон.
- В Саламанка се развива действието на едно от класическите произведения на испанската литература "Ласарильо де Тормес", а в околностите й се разиграва кървавата и унищожителна битка за независимост при Арапилес (1812 г.), спечелена от испанските и английските войски под ръководството на генерал Уелингтън срещу французите.
- Въпреки войните и разрушенията, градът е един от най-богатите на исторически паметници в Испания. Архитектурният комплекс на Саламанка е един от най-забележителните в Европа по своята художествена стойност.

ЗАСЛУЖАВА ДА СЕ ВИДЯТ:

- Пласа Майор. Счита се, че е един от най-красивите централни площади в Испания и, подобно на Пласа Майор в Мадрид, е затворен от всички страни. Дело е на архитекта Алберто Чуригера и е започнат през 1729 г. Тук изпъкват сградата на общината и кралският павилион.
- Университетът - основан от крал Алфонсо IХ. Истински шедьовър е обсипаната с великолепни релефи фронтална част на сградата. Отпред се извисява статуята на Луис де Леон. Разполага с богата библиотека от 150 000 тома, исторически архив и музей.
- Старата катедрала от ХII век в романски стил.
- Новата катедрала, започната през 1513 г. и завършена през 1733 г. - една от последните готически сгради в Испания.
- Къщата с мидите - най-сниманата в света. Не по-малко от 400 релефа във формата на мидени черупки покриват стените на този благороднически дом, в който се преливат готически и ренесансов стил. Опасан е с великолепна ограда от ковано желязо.
- Манастирът Сан Естебан - с барокова фасада, сравнима по красота с Университета, и великолепен олтар дело на Хосе Чуригера.
- Римският мост над река Тормес, построен вероятно през I век. Реставриран е и се използва и днес.
- Църквата Сан Маркос от ХII в. - една от малкото кръгли църкви в света.
- Дворецът Монтерей от ХVI в. -един от най-привлекателните паметници на испанския ренесанс.
- Алба де Тормес (в околностите на Саламанка) - карамелитски манастир, основан от Света Тереса де Хесус. Там се пазят и мощите й.
- Други забележителности: църквите Сан Мартин и Сан Хуан Баутиста (ХII в.), манастирите Дуеняс, сан Бернардино и Агустинас Реколетас (ХVII в. ) и др.





Забележителности