Севиля - вратата на Испания към Новия свят




В цял свят Севиля е символ на Испания. Родно място на Дон Жуан - най-известният герой в испанската литература след Дон Кихот, и сцена на трагичната любов на Кармен, възпята в едноименната опера на Бизе. Самият Сервантес разказва в свои творби за младостта си, прекарана в Севиля (в севилски затвор започва да пише шедьовъра си).
Севиля (древната Хиспалис) има иберийски или финикийски произход. Била е завладяна от римляните и е родина на двама техни императори - Траян и Адриан, родени в Италика - в околностите на града.
След откриването на Америка Севиля преживява небивал разцвет, започнал още по време на арабското владичество, поради факта, че нейното пристанище се превръща в център на търговията с Новия свят. Днес е най-големият град в Андалусия и четвърти в Испания. Връзката му с латиноамериканската история й спечелва правото да бъде домакин на тържествата по случай петстотин години от откриването на Америка (1992 г.).
Севиля е люлка на няколко гиганта на испанската живопис (Веласкес, Мурильо, Сурбаран, Валдес Леал, Ерера), на автора на първата испанска граматика Небриха, на велики поети като Ерера, Бекер и братята Антонио и Мануел Мачадо. С Херес де ла Фронтера споделя славата на Мека на фламенко. Типичният танц севилянас е може би най-известната му форма.

ЗАСЛУЖАВА ДА СЕ ВИДЯТ:

- Катедралата. Най-голямата готическа катедрала в Европа и трета след Свети Петър в Рим и Свети Павел в Лондон. Дълга е 116 м, широчината й е 76 м, а височината - 30 м до куполния свод. Построена е между 1402 и 1519 г. на мястото на централната севилска джамия. Олтарът в основния параклис е най-големият в християнския свят.
- Хиралда. Това е може би паметникът, който се свързва най-силно със Севиля. Издигната е между 1184 и 1196 г. като минаре на джамия, а след отвоюването на града от мюсюлманите се пристроява камбанария, украсена със статуя на Вярата, служаща и за ветропоказател. Наречена е от народа "хиралдильо" - въртяща се, откъдето идва и названието на кулата.
- Алкасар. Останали са само части от този замък, построен от арабите. Възстановен е през ХIV в., а по време на католическите крале и Карл V е преустроен. Фасадата му е класически пример за сливането на ислямската с християнската култури. Забележителни са градините и вътрешните дворове.
- Домът Лонха - на първия етаж се намира Централният архив на Индиите, където се пазят над 35 000 свитъка, карти и други документи, свързани с откриването и колонизацията на Латинска Америка. Наименованието му се е запазило от времето, когато Христофор Колумб е смятал, че е открил Индия.
- Домът на Пилат - говори се, че е построен по модела на двореца на римския прокуратор в Йерусалим. Вътрешният му двор се счита за най-изящното ренесансово творение в Севиля.
- Кварталът Санта Крус - бивш еврейски квартал, разположен на изток от катедралата. Това е най-типичният от всички прочути севилски квартали.
- Университетът - помещава се в сградата на тютюневата фабрика от ХVIII в., в която се разиграва действието на Кармен. Смята се за най-големият архитектурен паметник в Испания след Ескориал.
- Музеят на изящните изкуства - разположен е в сградата на манастир, където е живял Тирсо де Молина, създал вероятно тук образа на своя Дон Жуан. Втора по големина художествена галерия в Испания с изключителни колекции на Ел Греко, Сурбаран, Мурильо, Веласкес и други художници от прочутата севилска школа.
- Златната кула - част от мюсюлманско укрепление от ХIII в., изградено за защита на пристанището. Наречена е така заради облицовката й от златисти керамични плочки.
- Паркът Мария Луиса - една от великолепните севилски градини. Тук се е състояло Испаноамериканското изложение през 1929 г.
- Провинциалният археологически музей с експонати от римско време, палеолита, финикийската, картагенската, древногръцката и мавритански епохи.
- Арената Маестранса - изградена през ХVIII в. и сцена за изява на най-добрите бикоборци.
- Италика - на 9 км от Севиля, родно място на римските императори Адриан и Траян. Прочута с археологическите си останки.
- Други забележителности - Музеят на народните изкуства и обичаи, дворецът Сан Телмо, църквата Света Ана, манастирът Света Паула и т.н.





Забележителности