Толедо - градът на Ел Греко


Толедо е велика столица още от времето, когато Мадрид е бил само крепост. Римляните са го наричали Толетум , а по-късно става и вестготска столица (554 г.). Още през 306 г. бил седалище на архиепископия, а след като крал Рекаредо приема католицизма през 587 г., се превръща в религиозна столица. Оттогава толедските архиепископии са водещи в Испания. Най-големият си блясък преживява по времето на халифата (ХII и ХIII в.), когато става един от главните европейски градове с 37 000 жители и авторитетна школа от преводачи и учени. Карл I (за Германия V) го превръща в център на империята си, докато наследникът му Филип II решава да премести столицата в Мадрид през 1561 г.

Снимка: Къдринка Къдринова: Толедо е изтъкано от история и романтика

Толерантните закони през Средновековието позволяват изключителното съжителство на християнската, еврейската и мюсюлманска религии в продължение на половин хилядолетие и превръщат Толедо в най-големия еврейски град в Испания. Красивите му синагоги са от този период.
Истинската му слава обаче е свързана с личността на Доменикос Теотокопулос, известен като Ел Греко, който се установява в града и се превръща един от най-великите испански художници.

ЗАСЛУЖАВА ДА СЕ ВИДЯТ:

- Алкасар - първоначално издигнат през III в. като преториански дворец от римската епоха. По-късно е разрушаван и възстановяван от вестготите, арабите и християнски монарси. По време на Гражданската война е разрушен отново. След възстановяването му е превърнат в музей.
- Катедралата (1226-1493 г.) - една от най-големите и великолепни в страната в испански готически стил. Кулата й е висока 91 метра. Пази забележителни произведения на религиозното изкуство.
- Къщата-музей на Ел Греко - разположена в стария еврейски квартал и излага много произведения на художника, предимно с религиозни сюжети.
- Синагогата Трансито и Сефарадският музей - построена през 1366 г. Счита се за един от най-забележителните паметници на еврейството.
- Мостът Алкантара - построен от римляните и възстановен от маврите през 997 г. През 1258 г. е изграден отново от крал Алфонсо Х. Състои се от два свода с кули.
- Синагогата Санта Мария ла Бланка - построена в началото на ХIII в. През 1405 г. е превърната в църква от рицарите на Калатрава.
- Църквата Сан Хуан де лос Рейес - част от манастир, построен от Католическите крале в готически стил с арабски елементи.
- Църквата Санто Томе - красива кула в арабски стил от ХIV в.
- Църквата Сантяго дел Арабал - впечатляваща смесица от християнско и арабско изкуство.
- Джамията Кристо де ла Лус (Х в.) - единствената сграда от времето на арабското владичество, запазена и до днес.
- Други забележителности: болницата Тавера (ХIV в.), старата градска порта Бисагра (Х в.), Музеят Санта Крус (ХVI в.), Пуерта дел Сол (ХIV в.), Музеят на консилиумите и вестготската култура, руините на римския амфитеатър, и др.

Забележителности