Клонингите на Берлинската стена


Съединените щати не помнят такива демонстрации от времената на Мартин Лутър Кинг. 140 американски градове бяха заляти тази седмица от протести срещу проектозакон, който обявява нелегалните имигранти за престъпници и постановява издигането на стена по протежение на цялата 1200-километрова граница между САЩ и Мексико. Защото всички знаят, че тъкмо оттам незаконно се промъкват най-много “латиноси” – същите, които после мият тоалетните в Лос Анджелис, пасат говедата в Тексас, пренасят рояли до 23-ия етаж в Манхатън. И с изкараното хранят семействата си в бедния юг на континента.
Първата вълна на протестите започна, още когато Камарата на представителите одобри проекта и го пусна към Сената. Усетили че набъбва взрив, двама диаметрално противоположни по възгледи сенатори като Едуард Кенеди и Джон Маккейн се обединиха, за да изработят компромисен вариант на закона, в който се предвиждаше и възможност за сравнително безболезнено легализиране на имигрантите черноработници. Но проектът им събра едва 38 гласа “за”, а се нуждаеше от минимум 60, за да мине. И уличните протести изригнаха с нова сила.
“Не сме престъпници”, “Днес демонстрираме, утре ще гласуваме”, “Ние сме Америка” пише на плакатите на протестиращите. Те не са агресивни и посланията им, надъхани от професионалните PR-експерти на имигрантските организации, са разчетени точно за гъделичкане на традиционните американски ценности, с които САЩ винаги са се гордяли. Че са страна, създадена тъкмо от имигранти, примерно. Из шествията плющят звездно-раирани американски знаменца, пъстреят бейзболни шапки и тениски със същите символи. Идеята е имигрантите да се представят като неделима част от американското общество.
То обаче не е много радушно към тях. В Хюстън вече са разлепени листовки с призиви да се горят домовете на нелегалните преселници. За да покажат, че без труда им САЩ просто ще блокират, имигрантите са обявили за 1 май национална стачка във всички щати.
Мнозинството от протестиращите са латиноамериканци. Общият им брой в САЩ – и на законно, и на незаконно пребиваващите – според различни данни варира от 14 до 40 милиона, а според прогнозите до 2050 г. те ще са 100 милиона или една четвърт от населението на Щатите.
“Латинос”-ите са възмутени, че искат да ги третират като престъпници и да им прережат пътя от Мексико със стена. Впрочем, тя вече е издигната по някои участъци от границата. Ако спорният закон мине в най-хард версията си и стената стане факт, имигрантският гняв ще плисне доста по-невъздържано, отколкото сега, докато още има надежда за компромис, и ще породи неизбежни аналогии с Берлинската стена.
По същия начин, както това вече стана покрай изграждането на друг един неин клонинг – “защитната” стена между изрелскте и палестинските територии. Въпреки всички осъждания от страна на ЕС и ООН, Израел продължава строежа й. Не че тя спира насилието – напротив, акумулира го.
За подобна стена по границата с Ирак се готви и Саудитска Арабия.
Да не говорим за мрежестата, но инак непроницаема стена на американската база в Гуантанамо, зад която затворниците не знаят по какъв закон са наказани.
Уж светът с края на Студената война щеше да става по-отворен и по-свободен, а вместо това сякаш се стяга от все повече стени на непоносимостта, омразата, агресията. Те са не само от бетон – има ги и в законите, в ограниченията, в ксенофобията, в презрително свитите устни.
За африканските бегълци от беднотията, които щурмуват непрекъснато испанския бряг, тези стени са в участъците, където ги събират, за да ги върнат обратно. За обитателите на пламналите миналата есен предградия на Париж те са в сегрегираната среда, която не ги приема извън гетото. За устремените към богата Европа кандидат-метачи и миячи от необетовани земи те са е в замисления от ЕС вариант на “зелена карта”, подобна на щатската.
Къде е “Пинк Флойд”? “The Wall” стана “The Walls”...

Авторски анализи