Отваряне към Куба


ЕС трябва да се откаже от стагнацията в отношенията с Куба, ако иска да влияе на прогреса на острова чрез диалог. Това бе посланието на визитата в Хавана на еврокомисаря по развитието и хуманитарната помощ Луи Мишел. Конкретната формулировка бе изказана от съпровождащия го Стефано Мансервизи, генерален директор на Еврокомисията по развитието на Африка, Пасифика и Карибието.
Луи Мишел се срещна с кубинския външен министър Фелипе Перес Роке, който го увери, че страната му е "готова за споразумение за политически диалог по всички теми, включително човешките права", както отдавна настоява ЕС. Гостът пък подчерта, че е забелязал "много промени в Куба" и че разговорите напреднали, защото имало "дух на отваряне". Еврокомисарят не пропусна да се наслади и на туристическите атракции на Хавана - включително разходка с файтон из колониалната част на града. На един от площадите той дори се засече с туристи от родната си Белгия и си побъбри с тях приятелски.
Куба още от началото на 90-те залага на развитието на туризма, а напоследък особено е засилила офанзивата си в рекламата на възможностите за отдих за чужденци на острова. Амбицията й е непрекъснато да разширява географията на гостуващите й пътешественици. Специално внимание се обръща на Източна Европа, където още от времената на социализма е силна симпатията към Куба. Докато Луи Мишел обикаляше с файтон Хавана, в София пък за поредната презентация на кубинския туризъм пристигна Дулсе Бенкомо, търговската директорка на най-голямата агенция за пътувания на острова "Кубатур". Отчитайки затрудненията на онази голяма част от българите, които се стряскат от скъпия презокеански полет до Куба, Дулсе Бенкомо увери, че агенцията й предлага разнообразни пакети за престой на острова - и като цена, и като време, и като хотели. Според нея от бившите соцстрани засега най-активни във воаяжите до родината й са руснаците и чехите. От европейците пък най-често в Куба купонясват британците, италианците, испанците. Голям е интересът към сравнително новите морски курорти като Кайо Коко, Кайо Гийермо, Кайо Ларго, Кайо Санта Мария и т.н., а така също към дестинации като Сантяго де Куба, Олгин, Камагуей. Все по-популярен е приключенският туризъм - с езда на кон из приказни планини и тропически гори, както и подводните срещи с уникалния морски свят на кубинското крайбрежие. В хотелската база има инвестиции от Испания, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Италия и т.н.
"Няма чужденец, който да е дошъл в Куба и да не се е влюбил в острова ни. Ние сме весел народ, на всеки ъгъл танцуваме и пеем. Слънце, море, музика, усмивки - това е запазената ни марка", също с усмивка обяснява Дулсе Бенкомо. Според нея повишеният интерес на света към страната й покрай поемането на властта от Раул Кастро е още един тласък за развитието на туризма. Наивни обаче й се струват очакванията за резки промени и за "смяна на генерациите". "Животът у нас си върви спокойно както винаги. В обществото ни тече активна дискусия, но не за смяната на строя, а за усъвършенстването му. А що се отнася до младите хора на високи постове, това винаги е било реалност във всички сфери. Вижте мен - на 36 години съм", усмихва се отново търговската директорка на "Кубатур".

Авторски анализи