Контакти с България

Испанското издателство La Tortuga Búlgara продължава да лансира българска и славянска поезия

Новото испанско издателство La Tortuga Búlgara („Българската костенурка”), което стартира през 2024 г. и за което вече сме писали, не спира да разгръща и разширява своята мисия да превежда и популяризира българска литература, както и творби, създадени на различни славянски и други по-малко разпространени в Испания езици, без да пропуска и испански поети.

Изложбата „Испания и България. Заедно в ЕС” събра ярки мигове от приятелството между страните ни

Особен интерес във фотоекспозицията „Испания и България. Заедно в ЕС” предизвикват не само професионалните снимки на БТА, увековечили важни епизоди от българо-испанското партньорство между 1989 и 2023 г., но и откровенията на 32-ма изтъкнати българи от най-различни сфери, които споделят защо са обикнали Испания, културата и хората ѝ. Представени са и интересни документи от двустранните ни отношения. Към изложбата е издаден и двуезичен албум-каталог.

Посланикът на Испания благодари на антарктиците ни, че са дали името му на връх в Антарктида

Членовете на предстоящата 32-ра българска експедиция до Антарктида бяха поканени от посланика на Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко на сърдечна среща в неговата резиденция. Посланикът направи обзор на над 30-годишното отлично българо-испанско сътрудничество в изследователските мисии на Белия континент и изрази своето особено вълнение и признателност, че неговият личен принос е бил удостоен с честта връх на антакртическия остров Ливингстън да бъде назован с името му – връх Поланко.

Изложба „България и Испания. 30 години заедно в Антарктида" украси Терминал 2

Като част от дейностите, предвидени за испанското председателство на Съвета на ЕС, испанското посолство представи фотографска изложба „България и Испания. 30 години заедно в Антарктида". Тя е организирана съвместно с Българския антарктически институт.

По-справедлива и по-солидарна икономика е сред приоритетите на Испанското председателство на ЕС

Приоритетите на Испанското председателство бяха представени в София на 5 юли 2023 г. от Н. Пр. Алехандро Поланко. В презентацията участва вицепремиерът Мария Габриел. Медиите бяха изненадани, че събитието протече изцяло на английски със симултанен превод на български само на слушалки. Така широката българска аудитория бе лишена от възможността да чуе по отразяващите медии автентичен и разбираем звук от изказванията.

Испания поема председателството на ЕС. Как това ще се отбележи в България?

Испания ще поеме председателството на Съвета на Европейския Съюз за пети пореден път през втората половина на 2023 г. В съответствие с основните срещи и срещите на върха, планирани на европейско ниво, Посолството на Испания в България е подготвило поредица прояви и дейности за началото на председателството, за които информира в писмо до медиите.

Н. Пр. Алехандро Поланко: България е трета в света по училищно изучаване на испански

Разговаряме с посланика на Испания у нас за започващото на 1 юли Испанско председателство на ЕС, за предстоящите в страната му само броени дни след това предсрочни избори, за двустранните ни отношения в различни области, за обширната културна програма на посолството, за кръщаването с името на посланика на връх в Антарктида, за 20-годишнината на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Илияна Йотова откри в София 24-ият Международен фестивал на училищните театри на испански език

На вълнуваща церемония днес по откриването на фестивала в Народния театър „Иван Вазов” приветствие поднесоха вицепрезидентката Илияна Йотова и посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко. До 28 април на сцената на Учебния театър в НАТФИЗ свои спектакли на испански ще представят 12 училищни театри от България, Словакия, Унгария, Полша, Чехия и Румъния.

Кръгла маса в БАН анализира присъствието на Сервантес в българската култура

Българската академия на науките и Институт „Сервантес” проведоха днес кръгла маса за творчеството на Мигел де Сервантес и отражението му в литературата и културата у нас. Интересни изказвания направиха специалисти по темата и свързани с нея творци. Особено вълнение предизвика участието на режисьорката Маргарита Младенова, поставила „Дон Кихот” в Пазарджишкия театър, и на изигралия идалгото актьор Иван Бърнев.

Испански вестници от 1877 г. със свидетелства за България бяха дарени на Националната библиотека

Дарението, включващо 4 броя от испанския вестник „La Ilustración Española y Americana” („Испанска и американска илюстрация”) от октомври 1877 г. с кореспонденции и рисунки на отразявщия Руско-турската война Хосе Луис Пелисер, бе направено от Къдринка Къдринова, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) и отговорен редактор на сайта на СБЖ. Вестниците са ѝ били подарени в Куба през 1984 г. и досега са били съхрнявани в дома ѝ в София.

Висок испански орден за проф. Христо Пимпирев

Посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко връчи на първия ни антарктик Орден на Исабел католическа, като професорът получава и званието Командор на Ордена.

„Образът на Дон Кихот през вековете” приканва към размисъл от Народната библиотека

Вълнуваща изложба с гравюри от илюстрациите на стари издания на безсмъртния роман на Сервантес на различни езици, включително и българските му издания, излизали в течение на три века, бе открита в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” от вицепрезидентката Илияна Йотова. Интересни подробности разказаха директорката на библиотеката доц. Красимира Александрова и испанският посланик Алехандро Поланко.

Посланици четоха класици в Институт „Сервантес” за Световния ден на книгата

Откъси от творби на Мигел де Сервантес, Хулио Кортасар, Фернанду Песоа и Хосе Марти прозвучаха днес в Институт „Сервантес” в София, прочетени от посланиците на Испания, Аржентина, Куба, Португалия и Бразилия по повод отбелязвания на 23 април Световен ден на книгата и авторското право.

Фоторазказ в СУ за българо-испанското приятелство в Антарктида

"България и Испания - приятели и съседи в Антарктида" е озаглавена изложбата в централното фоайе на Софийския университет, посветена на 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни.

Анжел Вагенщайн удостоен с висш испански орден

Офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги бе връчен на изтъкнатия сценарист, писател и общественик от посланика на Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко. Отличието е придружено и от кралския указ за присъждането му, подписан от крал Фелипе Шести.

Н. Пр. Алехандро Поланко: Свободните и независими медии са демократична необходимост

На 13 ноември по покана на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България в СБЖ ще гостува посланикът на Испания, който ще отговори на журналистически въпроси по актуални теми с акцент върху 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни. Ще бъдат засегнати също проблеми като пандемията на Covid-19 и свободата на медиите. Ето какво сподели Н. Пр. Алехандо Поланко в специално интервю за сайтовете на СИЖБ и СБЖ.

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето

Статия на Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в Република България, публикувана в брой 24 за 2020 г. на сп. „Дипломация”

Посланикът на Испания отговори на испаноговорещите журналисти с важни данни за борбата с Covid-19

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България изрази в свое послание до Н. Пр. Алехандро Поланко подкрепата си за испанските правителство и общество в борбата им с коронавируса, както и пожеланието си това жестоко изпитание за цялото човечество да получи солидарен и единен отпор от целия Европейски съюз. В отговора на посланика се съдържат съществени подробности от действията на Испания срещу пандемията

Испанският посланик връчи кралски орден на Къдринка Къдринова

С Указ на крал Фелипе Шести председателката на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България и отговорна редакторка на сайта на СБЖ е удостоена с Офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги заради цялостния й журналистически принос в опознаването на испаноезичния свят у нас